Takaisin

 

 

 

 

 

 

 

HAALISTUMISEN SYITÄ JA SEN TORJUMINEN

UV Museokalvo 200 SCR PS


* SunGard- ja GlassGard-kalvojen Uvinol- niminen aine poistaa vähintään 95% auringon UV-säteilystä 300 ja 380 nanometrin välillä.
* Ultraviolettivalo, lämpö, kosteus, kemialliset höyryt ja ikä ovat tärkeimmmät tekijät, jotka aiheuttavat haalistumista.
* Joitakin loisteputkimalleja suojataan erityisillä lasiputkilla, jotka poistavat suurimman osan valaistuksen tuomasta UV-säteilystä. Kuitenkin suurin osa nykyään käytettävistä loisteputkista ovat vanhanmallisia, jotka päästävät lävitseen paljon UV-säteilyä.


* Ultraviolettisäteet kimmahtavat pois kiinteistä materiaaleista, puista, kaduista jne.
* Tästä syystä voivat asiakkaanne kärsiä haalistumisongelmasta vaikka aurinko ei paistaisikaan
suoraan ikkunaan.
* Kalvotyypistä riippuen on SunGard- tai GlassGard-kalvoissa mm. seuraavia ominaisuuksia:
- Kaikki kalvot vähentävät UV-säteilyä huomattavasti
- Auringonsuojakalvot vähentävät auringon lämmöstä johtuvaa haalistumista.
- Auringonsuojakalvot antavat parhaan suojan sekä auringon- että UV-säteilyn aiheuttamaa haalistumista vastaan.


Sisäinen haalistuminen voi johtua:

- Riittämättömästä ilmanvaihdosta esimerkiksi näyteikkunassa
- Valaistuksesta ja erityisesti kohdelampuista - vähennä käyttötunteja tai vaihda esim. halogeeni-
valaisimiin.
Mikään kalvoratkaisu ei voi kokonaan poistaa haalistumista


Poistaako auringonsuojakalvot kankaiden haalistumista?


Edellä kerrotun perusteella voi varjossa oleva näyteikkunan tuotteet kärsiä haalistumisongelmasta. Kirkas yksinkertainen tasolasi ( 3-6 mm) poistaa 23-28% auringon UV-säteilystä. Lämpölasi on hieman tehokkaampi, se poistaa 36-42%. Ikkunoihin asennetut auringonsuojakalvot poistavat 95-99% auringon UV-säteilystä 300 ja 380 nanometrin välillä. Jotta ulkoisesti voidaan vähentää haalistumista täytyy rajoittaa lämpöä ja valoa.


Erityyppiset kirkkaat lasit poistavat 13-29% auringon lämpösäteilystä. Auringonsuojakalvo voi poistaa jopa 80% auringon lämmöstä. Auringonsuojakalvoja on kirkkaita, heijastavia ja puoliheijastavia, lukuisia värejä ja vivahteita lämmön vähentämiseen.


Auringonsuojakalvo on markkinoiden tehokkain haalistumista vähentävä tuote. Mikään auringonsuojakalvo ei voi täysin poistaa haalistumista, mutta se tarjoaa parhaimman suojan UV- säteilyä, lämpöä ja valoa vastaan.


Energian eri muotoja voidaan ilmaista aallonpituutena, joka on mittayksikkö toistuvan sähkömagneettisen käyrän jakson pituudelle. Myös auringon säteily muodostuu sähkömagneettisesta säteilystä. Ne auringonsäteet, jotka tavoittavat maanpinnan jakaantuvat aallonpituuden mukaan kolmeen osaan:


Ultaviolettisäteily (näkymätön ) lyhennys UV
Näkyvä säteily lyhennys VIS
Lähi-infrapuna lyhennys NIR


UV: (100-400 nanometriä) vaikuttaa haalistavasti kangas- ja maalipintoihin. Antaa ruskean värin ihollemme, mutta aiheuttaa myös mm. ihosyöpää. UV:n osuus koko auringon spektristä on 3%


VIS: (380-789 nanometriä ) on se osa auringon spektristä, jonka pystymme näkemään. Auringon voima on suurin juuri näkyvällä alueella ja se on huipussaan vihreän aallon pituudessa, vihreä värihän on maapallolla yleisimmin esiintyvä väri. Aurinkoenergiasta 44% on näkyvää energiaa.


NIR: On auringon lämpöosa. Tätä emme näe mutta tunnemme sen lämpönä. Auringon kokonaisenergiasta on 53% NIR energiaa.