Tavallisimmat kysymykset ja vastaukset auringonsuojakalvoista

Mikä on kalvon kestoikä?

Ikkunakalvon tehokas kestoikä vaihtelee kalvotyypistä, lasityypistä, ikkunan rakenteesta, lasin ilmansuunnasta ja ilmastollisista olosuhteista. Useissa asennuskohteissa on yli 20 vuotta vanhoja asennuksia täysin kunnossa. Tavallisin käyttöikä on 15 vuoden tuntumassa.

Kalvovalmistajat antavat kaikille laadukkaille koti- ja kaupalliseen käyttöön tuleville kalvoille vähintään viiden vuoden takuun. Film Technologies International Inc., joka valmistaa SunGard- kalvot, antaa kaikille sisäpuolelle asennettaville auringonsuojakalvoille 10 vuoden rajoitetun takuun. (Näkösuojakalvoilla takuu 5 vuotta)


TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Kuinka kalvotettu lasi puhdistetaan?

Kalvotetun ikkunan pesussa tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Käytä pehmeää, puhdasta pesuliinaa, pehmeää paperipyyhettä tai puhdasta synteettistä sientä.
 2. Käytä pehmeää liinaa tai kumilastaa ikkunan kuivaukseen.
 3. Käytä normaalia ikkunanpesuainetta, jossa ei ole hankaavia aineita.

TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Poistaako kalvo kankaiden haalistumisen?

Kankaiden haalistumista aiheuttavat seuraavat tekijät:

 • UV-valo
 • Näkyvä valo
 • Lämpö ja kosteus
 • Kemialliset höyryt (myös otsoni)
 • Kankaan ikä
 • Kankaan värjäysnopeus.

Kirkas yksinkertainen lasi hylkää 23-28% auringosta tulevasta UV-valosta. Eristetty lasi on hieman parempi; 36-41%. Lasiin asennetut auringonsuojakalvot poistavat 95-99% auringon UV-valosta.

Erityyppiset kirkkaat lasit ja ikkunat hylkäävät 19-29% auringon lämmöstä. Kalvon avulla voidaan poistaa jopa 80% auringon lämpösäteilystä. Mikään aurinkosuojakalvo ei voi lopettaa haalistumista kokonaan. Kalvot kuitenkin antavat parhaimman mahdollisen haalistumissuojan auringon lämpöä ja UV-säteilyä vastaan, koska ne torjuvat myös heijastuvat UV säteet. Tätä eivät esim markiisit tee.


TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Mikä aiheuttaa haalistumista?


TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Tappaako kalvo kasvit?

Jos huonekasvi saa riittävästi valoa, kalvon asentaminen ei ole haitallista kasville, ainoastaan uusi kasvu ja kukinta voivat viivästyä. Kasvi saattaa nuukahtaa muutamaksi päiväksi sopeutuessaan valon vaihdokseen. Jos kasvi normaalisti nuokkuu aurinkoisen päivän jälkeen, se menestyy paremmin kalvon asennuksen jälkeen. Vaikka ikkunakalvon mahdollisen vaikutuksen kasviin voi päätellä (esim. tummanvihreälehtiset kasvit tarvitsevat vähemmän valoa kuin vaaleampilehtiset), yksi koe voidaan tehdä ennen asennusta; kasvi siirretään muutamaksi päiväksi varjoisampaan paikkaan. Lisäksi useimmat taimitarhat ja paikalliset maatalousliikkeet voivat neuvoa kuinka paljon tietyt kasvit tarvitsevat valoa.


TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Voiko kalvon asentaa selektiivilasille?

Millaista kalvoa käytetään selektiivilasi-ikkunoihin ja kuinka paljon siitä hyödytään riippuu seuraavista tekijöistä:

 1. Selektiivilasipinnan tyyppi
 2. Selektiivilasipinnan sijainti ikkunaelementissä
 3. Lämpösäteilyn ja lämpöhukan alenemisen tai muiden kalvon hyötyjen toivottu määrä.

Ikkunan selektiivilaseja on kahta perustyyppiä. Toisessa on ikkunaa valmistettaessa asetettu lasiin lämpöä johtava kerros. Se vähentää hieman lämpöhukkaa, muttei juurikaan vähennä lämmön tuloa rakennukseen. Toisessa lasiin on valmistuksen jälkeen asennettu useampi metalli- ja lämpöjohtava päällystekerros. Tämän tyyppinen selektiivilasi vähentää lämpöä 30-50 % lämmönhukan vähenemisen lisäksi. Luonnollisesti ensimmäisen lasityypin kalvotuksesta on enemmän hyötyä lämmön vähentämisessä.

Selektiivilasipinnan sijainti on myös tärkeä päätettäessä käytetäänkö kalvoa vai ei. Jos se on sisimmän ikkunan sisäpinnassa, ikkunakalvon käyttö voi alentaa tai poistaa lasin lämpöhukan vähenemisen. Tämä voi olla enemmän kuin käytettävien kalvojen lämpösäätelyn vähentämisominaisuus / lämpöhukan alenemisominaisuus. Useimmat selektiivilasi-ikkunat ovat kuitenkin kaksinkertaisia ikkunoita, joissa selektiivilasipinta on ruutujen ilmatiivistä pintaa vasten. Tässä tapauksessa kalvo voidaan asentaa poistamatta selektiivilasin lämpöhukan vähentämisetua.

Haluttu hyöty määrittelee täysin millainen selektiivilasi-ikkunoihin valittava kalvo on - halutaanko vähentää lämpöä, säädellä häikäisyä, estää lämpöhukkaa, vähentää haalistumista tai parantaa ikkunoiden ja lasiovien turvallisuutta. Mieti näitä asioita ennen kuin päätät, minkä kalvon asennat.


TAKAISIN KYSYMYKSIIN


Voiko kalvo aiheuttaa ikkunalasin rikkoontumisen?

Lasi rikkoontuu rasitettaessa. Seuraavat rasitustyypit aiheuttavat rikkoontumista:

 1. Lämpörasitus - aurinkosäteilyn imeytymisestä
 2. Jänniterasitus - lasin omasta painosta
 3. Mekaaninen taipumisrasitus - tuulesta
 4. Iskurasitus - lentävistä esineistä, rakeista, pesäpalloista ym.
 5. Venymisrasitus- rakennuksen tai ikkunanpokien laskeutumisesta tai painumisesta

Kalvo voi vaikuttaa ainoastaan lämpörasitukseen. Ikkunakalvojen käyttö lisää auringon paisteessa olevan ikkunan lämpörasitusta. Myös muut tekijät voivat lisätä lämpörasitusta, kuten markiisien osittain varjostamat ikkunat, ahtaasti olevat sälekaihtimet tai verhot, ikkunoissa olevat merkit ja teippaukset, lämmintä tai kylmää puhaltavat tuuletusaukot ikkunaan suunnattuna. Lisäksi, erityyppiset (karkaistut - tasolasi, kirkkaat - sävytetyt) lasit imevät eri tavalla auringon lämpöä ja kestävät eriasteisia lämpörasituksia.

Auringonsuojakalvojen valmistajat suosittelevat asennustaulukkoa kalvoasennuksia tehtäessä. Jos asiakas epäröi asennuksen suorittamista, hänelle tulisi antaa kopio taulukosta. Tämä sisältää luettelon lasityypeistä, joille ikkunakalvojen asennusta suositellaan vain erityistä varovaisuutta noudattaen.

 • Yksiruutuinen lasi, joka on suurempi kuin 10m2
 • Kaksinkertainen yksiruutuinen lasi, joka on suurempi kuin 4m2
 • Kirkas lasi, joka on paksumpi kuin 10 mm
 • Värillinen lasi, joka on paksumpi kuin 6 mm
 • Betoniset, alumiiniset tai teräksiset karmit
 • Lasi, jossa maalitahrat tai silikoni vaikeuttaa näkyvyyttä
 • Vahingoittunut lasi, esim. säröilevä tai murtunut
 • Heijastava, lanka- tai koristeltu lasi
 • kolminkertainen lasi
 • laminoidut lasi-ikkunat

TAKAISIN KYSYMYKSIIN